Chute Iránu na Jakubáku

Barbora Némethová Barbora Némethová | 28.08.2019 | Článok
Chute Iránu na Jakubáku Foto: Andrea Kalinová

Spoznávať iné (nám málo známe) kultúry môžeme rozličnými spôsobmi. Asi najjednoduchšie a najpohodlnejšie to ide cez žalúdok. Nezáväzné debatovanie nad receptami či ingredienciami rôznych jedál  sa potom ľahko môže vyvinúť aj do hlbších rozhovorov či priateľstiev.  

Skúsenosti s tým majú aj v komunitnom centre Mareena na Jakubovom námestí, kde sa od jeho založenia v roku 2017 konajú rozličné podujatia spojené aj s ochutnávaním tradičných jedál, ktoré pripravujú cudzinci a cudzinky či utečenci a utečenky. 

„Brunche mávame zhruba od nášho vzniku, občas mali nejakú tematiku, ale skôr sme ich nazvali: Sobotný alebo Nedeľný brunch, kedy sme buď my pripravili jedlo, alebo sme oslovili niekoho z cudzincov, aby niečo priniesol. Cieľom bolo, aby si návštevníci alebo naša komunita vymieňali jedlo navzájom. Nedávny Africký brunch bol prvýkrát v takom väčšom formáte,“ hovorí manažérka programu komunitných aktivít Monika Gašparová. 

Po úspechu s podujatím Africký Brunch, na ktorom sa podieľali členovia Afrického kultúrneho, informačného a integračného centra z Ugandy a Kene, pripravila Mareena Iránsky večer spojený s výstavou tradičných ručne tkaných kobercov a ochutnávkou iránskych jedál a sladkostí.

img_4504.jpg

„Vzniklo to tak, že za nami prišiel pán Said, ktorý prevádzkuje obchod s perzskými kobercami a chcel tu spraviť prezentáciu, ale nie len kobercov, ale celkovo iránskej kultúry. Tak sme sa dohodli, že mu dáme priestor. Pochádza z Iránu, ale na Slovensku žije už dlhšie,“ vysvetlila Monika Gašparová. 

Dvor Mareeny vyzdobený kobercami od výmyslu sveta sa rýchlo zaplnil ľuďmi. Je to ideálna príležitosť pre miestnych spoznávať inú kultúru, ale aj pre iránsku komunitu na Slovensku bližšie sa spoznať. Pán Said je napriek množstvu ľudí neprehliadnuteľný. Oslovuje takmer každého, kto na dvor vstúpi, a do rúk mu vloží propagačný materiál o svojom obchode a dodáva, že týždeň môže každý využiť zľavu až 20 %. 

Pán Said žije na Slovensku už vyše dvoch rokov, obchod s kobercami mal najskôr na Gorkého ulici a neskôr sa presunul na Záhradnícku. Na prvý pohľad je zjavné, že obchodnícke zručnosti mu nechýbajú. Urobí nám prehliadku rozličnými druhmi kobercov od najstaršieho, ktorý má 200 rokov a je taktiež na predaj, cez koberec, ktorý dve tkáčky ručne tkali celý rok až po tkané obrazy s rozličnými zátišiami, či prekvapivo dokonca biblickými motívmi. Pán Said pripomína, že všetky koberce, ktoré predáva, sú ručne tkané z vlny a hodvábu a prírodne farbené. „Perzský koberec je investícia do budúcnosti, pretože rokmi stúpa na cene,“ dodáva. Stret kultúr v Mareene je zrejmý už na prvý pohľad. Koberce totiž nevisia len na stenách, ale sú poukladané po zemi a tak ich väčšina ľudí obchádza a preskakuje, aby ich nepoškodili. 

V Mareene sa väčšina podujatí súvisiacich s jedlom odohráva v komornejšom duchu. „Väčšinou mávame takéto podujatia v menšom formáte, zvykneme mávať okolo 15 až 20 ľudí. Našim klientom, ktorí sem pravidelne chodia, a ktorí majú záujem niečo navariť alebo sa nejako odprezentovať, dávame priestor na to, aby mohli ukázať, čo je v nich. Zvyčajne sa varí u nás alebo si to prinesú, ale väčšinou nemajú reštaurácie alebo zriadený biznis,“ hovorí Monika. „Dnešné podujatie je odlišné v tom, že jedlo servíruje reštaurácia Orchidea a cukráreň Sweet land, ktorí nie sú klientmi Mareeny.“ 

img_4522.jpg

img_4470.jpg

img_4577.jpg

Majiteľ reštaurácie Amir prišiel na Slovensko pred tromi rokmi. V Iráne sa takisto venoval gastrobiznisu, ale po eskalácii napätia medzi Iránom a USA sa rozhodol odísť. Hovorí, že si vybral Slovensko, pretože sa mu pripadalo ako pokojná a bezpečná krajina. Pred dvomi rokmi si tu založil reštauráciu Orchidea s tradičným iránskym jedlom. Spolu s pánom Saidom a jeho obchodom s kobercami a cukrárňou Sweet land sídlia na Záhradníckej ulici. Na otázku, či má v Bratislave konkurenciu, odpovedá, že pozná len perzské bistro vo Fresh markete a v pasáži s elektrom medzi Obchodnou a Heydukovou ulicou, takže veľmi nie.  

Návštevníci Iránskeho večera mohli ochutnať napríklad Ashe Jow – jačmennú polievku s mliekom, Khorsh Karafs – hovädzie mäso s zelerom, Fesenjān – hovädzie mäso s granátovým jablkom, Mirza Ghassemi – vegetariánsku špecialitu s baklažánom, vajíčkom, paradajkami a bylinkami, ale aj omeletu so špenátom, cibuľkou, koriandrom – Kuku či na grile pripravovaný kurací a jahňací kebab. 

A o sladkú bodku sa postarala nedávno otvorená perzská cukráreň Sweet land. Ponúkali baklavu rozličných druhov a ďalšie sladké špeciality. Podľa slov Mehi, ktorá spolu so svojím strýkom, majiteľom cukrárne, obsluhovala, je príprava sladkého pečiva rodinnou tradíciou, ktorej sa vo veľkom venovali aj v Iráne. Obaja hrdo ponúkali svoje produkty a volali budúcich zákazníkov na návštevu do cukrárne otvorenej len tri týždne. Mehi práce v cukrárni píše scenáre a učí sa po slovensky a po kórejsky. 

img_4590.jpg

img_4507.jpg

img_4538.jpg

Ochutnávka perzskej kultúry sa plynulo preklopila do rozhovorov, spoznávania nových ľudí a príjemného letného vysedávania na trávniku či kobercoch. „Stretli sa tu jednak cudzinci, ale aj Slováci, vždy na tých podujatiach je to tak pol na pol. Máme aj dobrovoľníčku, ktorá je z Iránu, aj viacero klientov z Iránu, čiže aj pre nich je to fajn miesto stretnúť ostatných Iráncov,“ dodáva Monika. Podľa oficiálnych štatistík ich na Slovensku žije 1 369. 

Rozličné multikultúrne podujatia, ktoré združenie Mareena organizuje po celý rok, vyvrcholia septembrovým Mareena festivalom. „Bude to jednodňové podujatie u nás v záhrade, kde dáme priestor viacerým cudzincom. Budeme ponúkať jedlo, afganské, indické, iránske či iracké. Snažíme sa o rozmanitosť a naši klienti budú variť takisto jedlo z tej danej kultúry,“ dodáva Monika. Mareena festival sa uskutoční 7. septembra 2019 na Jakubovom námestí v komunitnom centre Mareena.